MOS-nieuws

 

Ook dit jaar werken we terug rond een MOS-thema. Vorig schooljaar hebben we geleerd rond mobiliteit. Dit jaar leggen we de focus op natuur. Vergeet alvast woensdag 25 september niet in jullie agenda te noteren, want dan mogen wij met de school om ons eerste MOS-logo!

 

Strapdag

 

Op vrijdag 20 september was het strapdag in gans Vlaanderen. Onze school deed hier uiteraard ook aan mee omdat we zorg dragen voor het milieu belangrijk vinden. Iedereen moest proberen om te voet of met de fiets naar school te komen. Met de bus of carpoolen was natuurlijk ook goed. We dansten het straplied voor alle mama's en papa's. Vergeet trouwens niet te stemmen op ons clipje via www.strapdag.be! Daarna haalden we nog even onze MOS-boom van vorig jaar uit de kast. Er hadden heel wat kinderen een groen blaadje, een dikke proficiat!

 

MOS-logo 1 is binnen!

 

Op woensdag 25 september mochten we met een hele delegatie van onze school om ons eerste MOS-logo naar Roeselare. We werden ontvangen met enkele leuke volksspelen. Daarna konden we kijken naar een muziektheater gespeeld door Trimuztache met als titel 'Vijf voor twaalf'. Toen kregen we eindelijk waarvoor we gekomen waren: ons allereerste MOS-logo! Voor onze school mochten Astrid en Emma het logo in ontvangst nemen. Om alle kinderen en leerkrachten te bedanken voor hun inzet voor het milieu werden we tot slot beloond met een lekker ijsje!

 

Week van de mobiliteit

 

 

Tijdens de week van de mobiliteit (23 tot 27 september) moesten de leerlingen proberen om zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te komen. Hiervoor haalden we onze Sam De Verkeerslang terug boven! Elke dag konden de leerlingen stippen verzamelen. Het was dan ook de bedoeling dat op het einde van de week onze Sam helemaal vol hing met rode stippen. Deze missie hebben de leerlingen goed volbracht, want we hadden zelfs stippen over! Om hen dan ook te belonen, volgde een heuse schuimfuif.

 

 

Thema natuur: de kleuters gaan op natuurwandeling

 

We wandelden rond de kerk waar we heel wat natuur konden bewonderen. De bedoeling is om diezelfde wandeling sporadisch te herhalen en de verschillen op te merken.

Wat gebeurt er met diezelfde boom in de winter?

Zien we over 5 weken ook die eikels hangen in die boom?

Staat die maïs hier altijd?

enz...

De kleuters waren alvast heel enthousiast.

Opening van het nieuwe MOS-thema

 

Dit jaar leggen we met onze school de focus bij het thema 'natuur'. We stelden dit thema aan de leerlingen voor op een ludieke manier. Ook de ouders werden uitgenodigd. Aan de hand van een toneel toonden we wat er in de klas volgens een goede MOS-werking fout was. Er werden tijdens het toneel dan ook oplossingen aangereikt door de leerlingen zelf. Daarna werd er aan de leerlingen gevraagd waaraan ze allemaal denken bij het woord 'natuur'. Tot slot werd de MOS-song uit volle barst meegezongen door groot en klein!

 

Eerste vergadering MOS-werkgroep

 

In januari kwam onze MOS-werkgroep voor de eerste keer samen. Deze werkgroep bestaat uit kinderen van onze school, vanaf het 3de kleuter tot het 6de leerjaar. Zij bepalen naast de leerkrachten ook hoe de MOS-werking van onze school eruit ziet. We bedachten eerst een leuke naam voor de groep. De 'Werkende MOS-ers' had de meeste voorstanders. Daarna luisterden juf Vicky en juf Elise naar de voorstellen van de kinderen rond het MOS-thema 'natuur'. Het was een boeiende vergadering. Op naar de volgende!

 

De oudste kleuters leren zaaien en planten

 

Het thema zaaien en planten sprak aan bij de oudste kleuters. Het werd een weekje waar ze groene vingers kregen. Wat er allemaal in de klas gebeurde tijdens deze week kan je nalezen en foto's ervan bekijken op de blog van de klas.

 

Het maken van een beestige toren

 

Op maandag 17 maart werden de klaslokalen van de 2de en 3de graad even geruild voor de gezonde buitenlucht. We maakten deze dag samen met onze leuke gids Anja een 'beestige toren'. Deze activiteit had als doel om de biodiversiteit te ondersteunen zodat bijen en andere nuttige insecten/dieren een geschikt onderkomen kunnen vinden in ons dierenhotel. Het was een heel karwei om de toren te maken, maar het resultaat mag er zeker en vast zijn. Nu hopen we dat we veel bezoek zullen krijgen...

 

Bloempot met knol

 

Na een bespreking van het vergroenen van de speelplaats vonden de leerlingen van de 1ste graad het fijn om zelf een bloemstukje te maken. Deze potjes zullen een tijdje op de speelplaats te zien zijn om zo een 'groenere sfeer' te creëren.

 

Piepkuiken

 

De 1ste graad maakte kennis met een piepkuiken naar aanleiding van het verhaal 'Piep'. Hierbij maakten ze kennis hoe belangrijk de natuur wel is voor de dieren.

 

Prijs strapdag

 

Op dinsdag 13 mei kwam onze langverwachte prijs van de strapdag naar 't Hogeschooltje Werken. Eindelijk zagen we de Octopus in levende lijve! De kleuters mochten dan ook bij de Octopus op de foto. Daarna mochten alle kleuters en leerlingen van de 1ste graad eens een kijkje nemen in de vrachtwagen. Ondertussen kreeg de 2de en 3de graad les over het verkeer, meer bepaald over de dode hoek bij vrachtwagens. Na de les mochten ze het geleerde toepassen in de werkelijkheid aan de hand van allerlei oefeningen rond de vrachtwagen. Het was een leuke prijs voor al ons harde werk. Nogmaals bedankt aan iedereen voor de talrijke stemmen!